29 Ocak 2013

Yorum: Gölge ve Kemik - Leigh Bardugo | BloG-TwinS ( İki Blog Bir Kitap)


@Küçük Kız: Herkese Merhaba! Bugün BloG-TwinS çalışmamızın 2. Etabı ile karşınızdayız :) İlk çalışmamız ile ilgili vermiş olduğunuz o muhteşem destekten ötürü öncelikle teşekkür ederiz :)

Bu haftaki kitabımız “GÖLGE VE KEMİK”
Hadi bizi detaya boğ Tuğçe, Bekliyoruz.

@Tuğçe:“Bazı hikayeler, sadece neden fantastik kitapları okuduğumuzu değil, neden kitap okuduğumuzu hatırlatır bize. Belki yoktan varedilmiş şeyler sunmaz bize, ama güzel bir hikaye bu noktayı göz ardı etmemizi sağlar.”

 @Küçük Kız: Blog ikizime bir alkış! Mükemmel bir cümle olmamış mı ama :)

@Tuğçe: A-a sen beni över miydin? :) Teşekkür ederim. :) Leigh Bardugo’nun ilk romanı Gölge ve Kemik, Martı Yayınlarından geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Grisha Serisinin bu ilk kitabı da, okuduğum başarılı az sayıdaki fantastik romandan biri.


@Küçük Kız: Sana kesinlikle katılıyorum. ( bu arada över miydin filan demişsin haksızlık ediyorsun ama :) cık cık)

@Tuğçe: Konuya dönersek,  Alina Starkov bir yetimdir ve Ravka’da bir yetimhanede, en yakın arkadaşı Malyen ile birlikte büyütülür.
Söylemeden edemeyeceğim, çocuğun adı Mal iken biz niçin Malyen diye okuyoruz, ben hiç anlamadım, bilen var mı?


@Küçük Kız: Sen söyledikten sonra bende dikkat ettim ve haklısın kitap da karakterin orijinal adı Mal :)
 sanırım çocuk burada dile düşer, dalga konusu olur diye ona Türkiye’de Malyen adını layık gördüler:)

@Tuğçe: Kitap da olaylar Ravka’ da geçiyor. Fantastik öğelerle süslenmiş, atlı kızakların bulunduğu bir Rusya olduğunu hayal edebilirsiniz orayı. Kitabın girişinde bu alem ile ilgili bir haritada bulunmakta.

@Küçük Kız: Ciddiye alma tamam mı :) Ölcen ciddiyetten :) Neyse, ben kitaba döniyim :) Kitapta ki önemli karakterler ise Grisha – Grishalar. Avatar’ı izleyenler bilir, bu adamların elementler üzerinde bir takım sihirli yetenekleri var. Grishaların tespit edilmesi için Ravka’daki küçük çocukların hepsi bir takım sınavlara tabi tutulup içlerinde güç olup olmadığına bakılıyor. İçinde sihir bulunanlar, İkinci Ordu denilen bir orduda görevlendirilmek üzere yetiştiriliyorlar.

@Tuğçe: Alina, herhangi bir özelliği olmayan bir karakter örneği olarak çıkıyor ilk olarak karşımıza, yani tipik bir genç edebiyatı kahramanı; zayıf, ürkek, sıradan. (@Küçük Kız: Malum cicim iyi bilir bu tür kahramanları, oku oku bıktı :) )

@Küçük Kız: Malyen ise büyüdükçe, kafaları kendine çevirten cinsten bir çocuk haline gelmiş (Taşlaşmış yani çocuk büyüdükçe:) ) ya kısaca kız bu çocuğa yanık :) Hoş bunun dile gelmesi beni çatlattı, krize soktu :) Kız zaten saf ayol, iyi bir yerden bir yere giderken kendini almayı unutmuyor yanında. (biraz kıl mı olmuşum kıza ne :) )

 “Küçük Saray’ın çatısında çıplak dans etmiş olsan bile umrumda değil. Seni seviyorum, Alina, bir zamanlar ona kapılan yanını bile seviyorum.” Syf. 357  (yavrum benim:) )
@Tuğçe: Yazar, kullandığı sade dil sayesinde okuru, Karanlıklar Diyarına doğru yolculuğu esnasında hemen Alina’nın tarafına çekiyor diyebiliriz. (Gerçi bu sade dile ayrıca döneceğim) (@Küçük Kız: Dönmezsen şaşarım :) )

Karanlıklar Diyarı’na gelirsek, Grisha sihirinin yanlış kullanılması sonucu oluşmuş, krallığın laneti, faciası haline gelmiştir ve Ravka’yı ikiye bölmektedir.  Karanlıklar diyarında, Volcra denen kanatlı ve yırtıcı yaratıklar bulunmaktadır ve bu bölgeden insanların geçmesine izin vermemektedirler. (@Küçük Kız: Limanlarına gidemiyor adamlar, ticaret felan kötü yani, durum vahim)

Grishaların güçleri/sihirleri, şimdiye kadar rüzgarı, ateşi, gelgitleri, çeliği ve teni/vücudu ve hatta karanlığı manipule edebilmektedir. Peki ya ışığı? :)
(@Küçük Kız: E bildiğin slogan yapmışsın yahu :) 
)

@Tuğçe: Kitabı okurken ilk 70-80 sayfa gerçekten bir anlama sıkıntısı yaşadım, bunun en temel sebebi, resmen bir ikinci dil öğreniyormuşum gibi hissetmemdi. Kelimeler bize o kadar yabancı kelimeler ki, gerçekten ne kimdi, kim neydi derken hikayaye bir türlü alışamadım ama daha ilginci, tüm bunlara rağmen kitabı elimden bırakamadım. 
(@Küçük Kız: Beni kale almadan, istikrarlı bir şekilde yorum yapmaya devam etmen beni hayretler içerisinde bırakıyor bazen :) 
Sen prensipleri olan bir insansın zaten cicim, inan kötü olsaydı da bırakmazdın kitabı :) Vücut terzisi olayına ne diyorsun :) Ben bayıldım.!

@Tuğçe: Vücut terzisi fikri beni şaşkınlık ve hayranlık içinde bıraktı. Tabii ki, bu kitapta her şey peri masallarındaki gibi değil, yazar bunu vurgulayabilmek ve okuru yanıltmamak adına, hikayenin içinde sunduğu karanlığı, isim ve kelime tercihlerinde bir hayli vurgulamış. Özellikle Karanlıklar Efendisinin şahsi koruması, adeta KGB ajanlarının atası gibi :)

@Küçük Kız: İsmini hatırlamıyorum ama seksi bir şeydi ya :) benden kaçmaz ;)

@Tuğçe: Karanlıklar Efendisinin korumasının adı mı? Ivan. ;) Ah evet! Bir de Karanlıklar Efendisi var, değil mi Berfim? :) Keşke bir adı da olsaydı kendisinin!

@Küçük Kız: Neyse en azından buna cevap vermişsin canım sağol Ivan için :) Ya aslında o kötü birimi emin değilim. Seninle de konuştuğumuz gibi, garip bir şekilde Malyen’den daha fazla etkiledi bu adam beni. (Adının ne önemi var cicim kalpler bir olsun:) ) Evet bir amacı var ve Alina araç olabilir ama farklı bir şeyler de vardı adamda, sanki istedi kızın onu istemesini, sevmesini, arzulamasını ne bileyim :/ kızamadım, ölsün gebersin kurtulalım diyemedim. :) Kıyamam ben ona ya:)

 @Tuğçe: Kıyamam ben sana derken, Karanlıkların Efendisinden mi bahsediyoruz? Hmm… Anladım, kötü çocuk sevdası ;) Yalnız bu kitap erkek arkadaşları haremi biraz kalabalık olmaya başladı :) Neyse konumuza dönelim. Karanlıkların Efendisi, tabii ki güçlü, güzel bir yüzü, simsiyah saçları ve gri gözleri (ki bu zaten son dönemde yakışıklı ve karizmatik olmanın gizli kuralı gibi) var ve tabii ki, son derece yakışıklı ve bir o kadar da karanlık, ki burada şüphe yok zaten, adına bakınca ;)
Konu yakışıklılık ve güzelliğe gelmişken kitapta karakterlerin güzellikleri (Alina hariç) ve güzelliğe yapılan vurgu biraz fazla olmuş gibi geldi bana. 

@Tuğçe & @ Küçük Kız: Bunun dışında sizin de anlayacağınız üzere, hem bu türün, hem de genç edebiyatının hemen hemen tüm temel özelliklerini taşıyor bu roman ve yukarıda yazdığımız gibi, yoktan var etmiyor bunları ama okurkan “yine mi bu?” dedirtiyor mu?  Dedirtmiyor! Aklınıza gelse bile, büyüsüne kapılıp, aklınızdaki neydi unutuyor ve kendinizi kaptırıyorsunuz, tüyleriniz diken diken olarak heyecanla okuyorsunuz.

 @Küçük Kız: Hesapta blog atışması olan bu çalışma yine benim sataşmalarım ve Tuğçe’nin kayıtsızlıkları ile son bulmakta :) Umudum bir gün Tuğçe’nin de kabuğunu kırıp bana katılması :) Bitti tamam bu kadar işte :)

                                            Buyrun size kitabın videosu :


Shadow and Bone by Leigh Bardugo







Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

11 yorum:

  1. Harika yine yeniden :) Bitis kismina ayrica bayildim genelini soylemiyorum bile :))
    Ve baslarinda bile kahkaha atmama sebep veren cumleee "sanırım çocuk burada dile düşer, dalga konusu olur diye ona Türkiye’de Malyen adını layık gördüler J" :))))))

    Tebrik ediorum ikinizi de bu calismadan oturu :) kitabin sizde biraktigi etkileri cok guzel yansitiyorsunuz :))

    3.etap sabirsizlikla beklenmekte Tugce ve Kucuk Kiz :))

    YanıtlaSil
  2. Berfimmmmm, Karanlıklar Efendisi'ni fifty-fifty palaşalım mıııı??? (Bunu yazarken kirpiklerimi oyuncak bebekler gibi kırptığımı düşün :D )
    Bak fazla bir şey istemiyorum yarısı sadece, o da seni çok sevdiğim için, yoksa hepsini çeker alırım :P
    Şaka bir yana yine beni yıktınız geçtiniz. Yine bayıldım yayınınıza. Özellikle Nida abla'nın, Berfim'i hiç takmadığı anlara :D
    Ellerinize sağlık. Diğer yayını merakla bekliyorum :))

    YanıtlaSil
  3. Bayıldım, bayıldım, bayıldım!!! Okuduğum en eğlenceli kitap yorumları olutor bunlar. Ellerinize sağlık ve devamını bekliyorum :))

    YanıtlaSil
  4. Çok eğlenceli bir ikili olmuşsunuz, çok keyifliydi :) Çocuğa Mal diye hitap etmemeleri iyi olmuş, gülmekten haremimize katamazdık :p

    YanıtlaSil
  5. Damla Maddox'tan uzak dur! Hem buyugum senden o benim! :) ahahahah :)

    Tugce Hanim duyun sesimi :) bakiniz kaale almamalar hep dile dustu :) ne zaman cevap alabilcem sizden su atsimalarda acaba :)

    Kizlar mukemmel desteginiz icin cok cok tesekkur ediyoruz :) sik sik yapmaya calisiyoruz guzel tepkilerden oturu yapmaya da devam edicez :)

    Ve Damla ciddiyim Maddox tan uzak dur! O benim :) yarisini bilem vermem :) aaahahah

    YanıtlaSil
  6. Damla eger bahsettigin Karanliklarin Efendisi golge ve kemik kitabindaki ise al senin olsun :) ben En Karanlik Opucuk kitabindakinden bahsediyordum ahahahaah :) benim harem kalabalik malum karisti cicim :)

    Ama Maddostan uzak dur cidden o benim :)

    YanıtlaSil
  7. Süpersiniz ya, okurken çok eğlendim ;) Çocuğun adını iyi ki Malyen koymuşlar yoksa gülmekten kitabı okuyamazdım ben :D

    YanıtlaSil
  8. Berfimmm!!!
    Sevgili ablacığım I love you so muchhh. Hatta much'ın da ötesi o derece :D
    Maddos bilmem ben senin olsun o ama Karanlıklar Efendisini bana ver :D

    Ama bak şimdi sen o kadar bahsettin o kitap okunmaz mı şimdi?! Ayıp olur bir kere :D

    YanıtlaSil
  9. Canımmm çok güzel olmuş kiitiraf etmeliyim bu yazı daha çok hoşuma gitti. Çünkü Kemikler Şehri'ni okumamıştım ama Gölge ve Kemik'i okuduğum için yorumlarınızı ayrı bir zevkle okudum :))))

    Ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkür ederizz :) Pamuk İpliği kitabı 3. Etap bu sefer bir aşk romanı konumuz bakalım neler olacak :)

      Sil
  10. Ahahaahh =D Sonunda ben de okudum ve koptum! İlkindeki acemilik yerleri gitmiş ve tam istediğim gibi müthiş bir atışma olmuş... Tanrım! Niye daha önce okumadım ki??? =S

    Ellerinize sağlık kızlar =) Bu arada hem Daemon'u hem Maddox'u hem de Karanlıklar Efendisi'ni kaptım kaçıyorum ;)

    Sen de Nida ablanın seni takmamasına yan o arada XD

    YanıtlaSil

Yorum yazan güzel ellerinize sağlık (:
ve Lütfen! Küfür içeren veyahut içeriğinde reklam olan yorumları yazmaktan sakınalım. Sormak istediğiniz sorular için bloğun sağ üst köşesinde bulunan İletişim kısmından her zaman mail atabilirsiniz. (:

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML