23 Mart 2013

BloG-TwinS || “Sıradaki Kitabı Siz Seçin!”

BLoG-TwinS

Kocaman Sizlere Kocaman Bir Teşekkür…
Küçük Kız ve Tuğçe’nin Kitaplığı olarak başlattığımız “BloG-TwinS” çalışması ilk yayın gününden beri aldığı güzel tepkiler ve yorumlar ile yoluna devam etmekte. Blog ikizleri olarak bizler, Türkiye’de ilk defa başlatılan bu çalışmanın alacağı tepkiden pek de emin olmayarak girişmiştik bu işe, ama şu gün görüyoruz ki bu korkumuz ve tedirginliğimiz boşunaymış. O yazılan bol kahkaları güzel yorumlarınız ve tebrikleriniz ile bize bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu sayısız kere gösterdiniz.  Teşekkürler! (:
Öncelikle BloG-TwinS çalışmasının taslak aşamasından son anına kadar destekleri ve övgü dolu sözleri ile yanımızda olan, desteklerini ve yorumlarını esirgemeyen o kocaman kitap bloggerları ailemize ve (artık aileden olan) mükemmel takipçilerimize kocaman teşekkürler.! İyi ki varsınız (:
Bu güzel çalışmalarda her türlü destekleri ile bizim yanımızda olan yayınevlerine ayrıca teşekkürlerimizi iletmek isteriz.
Bizler “İlk Twins” projemiz için ilhamı yine sizlerden aldık. Çoklu katılımlı ve birçok yayınevinin verdiği büyük destekler ile “BloG-TwinS || Sıradaki Türü Siz Seçin”  çalışmasını büyük bir keyifle sunarız…
Sevgilerle,
@Küçük Kız & @Tuğçe’nin Kitaplığı


BloG-TwinS || “Sıradaki Türü Siz Seçin!”

“Sıradaki Türü Siz Seçin?” Çalışması nedir?

Kitaplara ilişkin her türlü bilgiye erişebileceğiz, kitap türlerinin ve akımlarının, ilgili türlerin örneklerinin, türün mutlaka bilinmesi gerekenlerinin anlatılacağı, her haftanın sonunda tanıtılan türün BloG-TwinS çalışmasının (atışmasının) yapılıp, bu etkinliğe konu olan kitabın, şanslı bir okuyucuya hediye edilmesi ile sonuçlanacak olan çalışmadır.

Katılmak için ne yapmam lazım?
Bunun için yapman gereken çok basit (: Sadece takipçimiz olmanız ve hangi türün incelenmesini istediğinizi oylamaya katılarak belirtmeniz yeterli (:

Oylama ve kitap seçimi için yeterli zaman kalabilmesi için ilk iki haftanın tür ve kitaplarını biz belirledik, sizlerin belirlediği türler haftalık oylamalara göre 12 Nisan’dan itibaren incelenecek.

Küçük Kızın Büyük Kütüphanesi ile Tuğçe’nin Kitaplığı’nı takip eden herkes çalışmanın yayınlarına hemen ulaşabilir ve o haftanın kitap çekilişine katılabilir. (:



BloG-TwinS || Sıradaki Türü Siz Seçin!

*Kitap Türlerinin Yaş Gruplarına Göre Ayrımı

Blog ikizleri sizler için okuyor,tanıtıyor ve atışıyor.
Bu çalışma boyunca incelenen her kitabı çekiliş ile hediye ediyor.
Katılmak için yapman gereken ise çok basit!

Tür etiketlerinin detaylarına girmeden önce bir kurgu edebiyatı romanlarını gruplandıralım. Eskiden iki ana yaş grubu olarak var olmasına rağmen, artık rahatlıkla söyleyebiliriz ki 3 gruba ayrılmış haldeler.


KİTAP TÜRLERİ – HEDEF KİTLE YAŞ GRUPLARINA GÖRE AYRIM 
  1.  YA - Genç Edebiyatı - Young Adult: 12-18 yaş arası gençlerin konu alındığı ve yine bu okur grubu hedeflenerek yazılan – gerçi bu türü alan okuyanların %55’inin yetişkin olduğu belirtiliyor – kurgu edebiyatı türü.Okur kitlesinden dolayı içerik, anlatım dili ve cinsel ögeler kesinlikle son derece yumuşak. Özellikle cinsellik konusunda, ileriye giden noktalarda bile hiçbir zaman grafik bir anlatım taşımıyor
  2. New Adult – Yeni Yetişkin: Bu türdeki ikili ayrımı bozarak 3. bir tür olarak grubumuza dahil olmuş yeni bir tür kendisi.

    İlk olarak, St. Martin Press editörü S.Jea-Jones tarafından kullanılmış, belki de türetilmiş demek daha doğru olur ve yetişkin edebiyatı ile genç edebiyatı arasında bir geçiş olarak düşünülmüş. Genç yetişkin türün artık tatmin etmediği ama yetişkin türü de okumaktan tam olarak keyif alamayan grup hedeflenmiş.


    Kimilerinin Harry Potter’ın Gri’nin Elli Tonu ile karşılaşması olarak tanımladığı bu tür; içerik, dil ve anlatılan yaşam tecrübeleri bakımından kesinlikle 17-18 yaş üzeri okurlara hitap ediyor demek daha doğru olur. Çünkü bu kitaplarda Alacakaranlık ya da Açlık Oyunları serilerinde olduğu gibi hafif bir anlatımla değil, genellikle duygular ve anlatımlar çok daha yoğun sunuluyor, genellenecek olursa ağırlıklı olarak 17-26 yaş arası okur grubu hedefleniyor.


    Ana karakterler de zaten, bu yaş aralığındaki kişiler olarak yaratılıyorlar.  Bu türün örnekleri yakın zaman ülkemizde raflardaki yerini alacak.
  3. Adult – Yetişkin: Adından da anlaşılacağı gibi yetişkinlere ilişkin konuları, yetişkin karakterlerle işleyen kitaplar bu gruba giriyor. Ve bu nedenle de; herhangi bir işleyiş ve anlatış sınırı yok. Cinsellik, şiddet, korku hepsinin dozu tamamen kitabın yazarının anlatım şekline bağlı olarak sunuluyor.

 “SIRADAKİ TÜRÜ SEN SEÇ” ÇALIŞMASI

KİTAP TÜRLERİ ( İçeriklerine Göre Ayrım)

Aşağıdaki türleri, güzel örnekleri ve tanıtımları ile birlikte her hafta BloG-Twins çalışmasında bulabilirsiniz. Bakalım listemizde neler var? Sizler nelerin arasından seçim yapacaksınız?




TÜRLER:
  • Chick-lit
  • Crime Fiction – Polisiye
    -         
    Gerçek suç
    -    
    Dedektif Hikâyeleri
  • Fantasy – Fantastik
    -         
    Modern
    -         
    Tarihi
    -         
    Epik
    -         
    Mitolojik
    -         
    Paralel Evren vb.
  • Historical Fiction - Tarihi Kurgu
  • Contemporary Fiction – Modern Kurgu
    -         
    Romance
    -         
    Chick-lit
    -         
    Korku
    -         
    Polisiye vb.
  • Horror – Korku
  • Literary Fiction – Edebi Yapıt
     -   Multi-Cultural – Çok Kültürlü
  • Mystery – Gizem
  • Romance – Aşk Romanı
    - Historical Romance – Tarihi Aşk <3
    - Contemporary (Modern) Romance
    -Paranormal Romance
    -Fantasy Romance
    -Erotic Romance vb.


  •  Science Fiction - Bilim Kurgu
    - 
    Apocalyptic/post-apocalyiptic
    -
    Türler arası
    -
    Cyberpunk
    -
    Distopya
    -
    İlk temas vb.
  • Thriller/Suspense – Gerilim/Şüphe
    -         
    Psikolojik
    -         
    Doğaüstü
    -         
    Casusluk
    -         
    Askeri
    -         
    Tıbbi vb.
  • Women’s Fiction – Kadınlar için Kurgu
  • Retellings – Uyarlamalar
    TWİNS BAŞLASIN..!
  1.  1. Haftanın Türü: Yetişkin / Erotik Romance | Bettie Paige: Kütüphaneci – Bella Logan | Artemis Yayınları katkısıyla – Yorum Tarihi 1 Nisan 2013 
  2. 2. Haftanın Türü: Adult (Yetişkin) / Tarihi / Zamanda Yolculuk | Sisli Dağların Ötesinde – Karen Marie Moning | Epsilon Yayınları - Yorum Tarihi 8 Nisan 2013
  3. Haftanın Türü: Sıradakini Siz Seçin! – Bloglarımızın yan kısmında yer alan oylama ile bu etkinlikte yer alacak türü her hafta siz belirleyeceksiniz, çalışmamızın ilk haftasında, 15 Nisan’da inceleyeceğimiz kitabın türünü seçiyoruz… Haydi oylamaya!!!



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

4 yorum:

  1. wuhuuuu :) bunu sevdimmm hemde çooook sevdimmmm:))) tebrik ediorum bu çalışmadan ötürü :) böylelikleee daha da çok mükemmel twins gelicek eheh :)) bende oy kullanıp şuan seçimimi yapıorum :))) ellerinize sağlıkkkk :) tuğçe ve küçük kız :))

    YanıtlaSil
  2. Siz var ya siz harikasınız kızlar :)

    YanıtlaSil
  3. Merakla bekliyorum. :) hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
  4. Çok çok güzel bir çalışma ve merakla bekliyorum canlarım! Harikasınız başka ne diyeyim :)

    YanıtlaSil

Yorum yazan güzel ellerinize sağlık (:
ve Lütfen! Küfür içeren veyahut içeriğinde reklam olan yorumları yazmaktan sakınalım. Sormak istediğiniz sorular için bloğun sağ üst köşesinde bulunan İletişim kısmından her zaman mail atabilirsiniz. (:

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML