26 Kasım 2012

Göçebe - Stephenie Meyer / Kitap Özeti

Göçebe - Stephenie Meyer / Kitap Özeti
 





Kitap Karakterleri


Melanie:
İçine Göçebe' nin yerleştirildiği insan.
Göçebe:
Melanie' nin içine yerleştirilen ruh.
Jamie:
Melanie' nin erkek kardeşi.
Jared:
Melanie' nin erkek arkadaşı.
Ian:
Göçebe' nin erkek arkadaşı.
Jeb:
Melanie' nin amcası.
Kyle:
Ian' nın ikizi.

ÖZET: 

Hikayede gezegenlerde beden bularak yaşamak zorunda olan ve kendilerine ruh diyen türler dünyayı keşfediyorlar. Melanie' ninde içine kendisine Göçebe diyen bir ruh konuluyor.
Göçebe denmesinin sebebi şimdiye kadar 8 gezegende yaşaması ama hiçbirini kendine ev olarak seçmemesi.Dünyada Göçebe' nin 9. gezegeni. Ki bu durum ruhlar arasında çok sıradışı. Çünkü ruhlar gittikleri yerlere uyum sağlıyorlar. Göçebe' nin Melanie' nin bedenine yerleştirilmesiyle birlikte Melanie onu hatıralarıyla etkilemeye çalışıyor ve onunla konuşuyor.Normalde insanlar içine bir ruhun konmasıyla birlikte karşı koymazlar hatta varlıkları silinir. Ama Melanie' nin irade gücü ve yetişkin olması bunları önlüyor ve varlığı silinmiyor. Göçebe geceleri rüyalarında Jamie ve Jared' ı görüyor, ağlayarak uyanıyor ve sürekli onların özlemini hissediyor. Gittiği Tesellici onun bu sıkıntısını anlayıp belki Jared' ında yakalanabileceğini söylüyor. Oysa Göçebe onların yakalanmasını istemiyor. Teselliciden bazı insanların ruhları bastırıp kontrolü ele geçirdiklerini öğreniyor ve tedirgin oluyor. Elinden geldiği kadar birşey belli etmeyip görevlerini yerine getiriyor. Melanie' de elinden geldiğince ona Jamie ve Jared' ı göstermeyip gizlemeye çalışsa da taktik değiştirip ona hatıralarını göstermeye onu etkilemeye çalışıyor. Ama bu arada Göçebe' yi takip eden ve onun alışmaya zorlandığını hisseden bir avcıda sürekli onu takip ediyor ve sorularıyla onu sıkıştırıyor. Avcı Melanie' nin Göçebe' yle konuştuğunu anlayınca onu şifacıya götürmeye karar veriyor. Göçebe ise ne yapacağını bilemiyor. Çünkü şifacı onu Melanie' nin bedeninden çıkarınca başka bir bedene aktarılacak ve Melanie' nin içine bir avcı konulup tüm hatıları didiklenecek hayatta kalan insanlar varsa yerleri öğrenilecek. Sonrada Melanie işe yaramaz bir beden yani hatalı olduğu için yok edilecek. Göçebe bunu düşünmeye bile dayanamıyor. Ama avcıyada hayır diyemez çünkü gitmek zorunda. Avcının uzun araba yolculuğunu sevmediğini anlayınca ona uçakla gitmesini ve kendisinin arabayla gideceğini söylüyor. Onunla beraber yolculuk yapmak istemiyor çünkü. Avcı istemeye istemeye bunu kabul ediyor ve onu orada beklediğini söylüyor. Göçebe araba yolculuğuna başladıktan sonra Melanie ona tekrar bazı hatıralar gösterip onların saklandığını düşündüğü yere giden haritadan ufak bir bölüm gösteriyor. Göçebe artık dayanamayıp Jamie ve Jared' ı aramaya ve avcıdan kaçmaya karar veriyor. Melani' de ona yolun hepsini göstermeyip kısım kısım göstererek onun yola devam etmesini sağlıyor. Yol için bol miktarda su ve biraz yiyecek alıyorlar. Çünkü yolculuklarının büyük bir bölümü çölde geçecek. Göçebe çöl şartlarına alışık olmadığı için yiyecek ve suları çabuk tüketiyor. Arabalarınıda bir yerden sonra yol olmadığı için bırakmak zorunda kalıyorlar.

Artık öleceklerini düşündükleri bir anda bir insan( Melanie' nin amcası Jeb) onları buluyor ve ona su veriyor. Sonra yanında başka insanlarla birlikte geri dönüyor. İnsanlar Jeb' e kızıyorlar ve Göçebe' nin bir avcı olduğunu düşünüyorlar. Ama Jeb onu evlerine götürmeye karar veriyor ve öbürleride buna uymak zorunda kalıyorlar. Çünkü yaşadıkları mağarayı bir kaza sonucu Jeb bulmuş ve orayı içinde yaşanılacak bir yere dönüştürmüş. Yani herkes Jeb' in kurallarına uymak zorunda. Mağaraya vardıkları zaman büyük bir kaos yaşanıyor. Tam bu kaosun ortasında Melanie ve Göçebe birden Jared' ı görüyorlar ve Melanie kontrolü bir anlık ele geçirip Jared' a sarılmak için atılıyor ama hiç beklemediği bir tepki alıyor. Jared ona çok büyük bir şiddetle vuruyor ve Göçebe' nin canı bayılacak kadar acıyor. Bu arada da doktor dedikleri kişi gelip sakin olmalarını ve ellerinde ne olduğunu soruyor. Yapacağı deneyleri tasarlamaya başlıyor. Jeb' de bu arada Göçebe' ye sakin olmasını söylüyor. Jared doktorun deney yapmasına karşı çıkıp ona dokunamayacaklarını söylüyor. Herkes buna inanamayıp o bir avcı onu yok etmeliyiz diyor ama Jeb beden kime aitse karar da ona aittir deyip son kararı Jared ' a bırakıyor. Jared ne kadar bu durumdan nefret etse de kesin kararını sonradan söyleyeceğini belirtiyor. Bunun üzerine Göçebe' yi kıvrılarak yatmak zorunda olduğu çok ufak bir deliğe başında bir nöbetçiyle hapsediyorlar. Başında nobeti Jared ve Jeb tutuyor çünkü diğerleri arada onu öldürmeye çalışıyorlar. Melanie bu arada hala Jared' ın ona nasıl vurabildiğini ve nasıl bu kadar katılaştığını anlamıyor. Göçebe ise kendini çok berbat hissediyor çünkü Jared sadece Melanie' nin bedeni olduğu için kendisini korudu. Dışarda konuşan kişilerden avcının onu aradığını duyuyor ve bu durumdan hiç memnun olmuyor.

Jared bir görev icabı dışarı çıkmak zorunda kalınca nöbeti Jeb alıyor ve onu mağaralarda gezdirmeye başlıyor. Ona ekim alanlarını, mutfağı ve banyoların yerlerini gösteriyor. Göçebe ise sürekli tedirginlik hissediyor bu durumun tuhaflığından.Göçebe' nin etrafta gezindiğini gören insanlarda bundan memnun olmadıklarını haraketleriyle belli ediyorlar ama Jeb açıkça ev benim kurallar benim diyor ve silahıyla bu durumu kalıcı olacağını ima ediyor. Melanie' nin bedeninin hala yaşadığını öğrenen Jamie onu ziyarete geliyor ve bu durumu hiç yadırgamadan kabul ediyor. Jamie' yi gören Melanie ve Göçebe' de çok mutlu oluyorlar. Birbirlerine sarılıp özlem gideriyorlar. Jeb ise bu durumu düşünceli bir şekilde izliyor. Birbirini izleyen günlerde Göçebe daha fazla mağaralarda dolaşmaya ve hatta işlere yardım etmeye başlıyor. Jamie' yle sürekli konuşuyor. Sonunda anlıyor ki Jeb insanların onu kabul etmelerini sağlıyor. O küçük kaldığı yerden bir odaya geçiyor. Geceleri Jamie' ye eski hayatındaki yaşadığı ortamlardan ve canlılardan söz ediyor. Jeb ve Jamie' de bu hikayeleri büyük bir hevesle dinliyorlar. Bu konuşmalar sırasında Jamie Melanie' nin nasıl öldüğünü soruyor ve Göçebe Melanie' nin aslında ölmediğini içinde olduğunu ve onunla konuştuğunu söylüyor. Bunu duyan Jamie çok seviniyor ama Göçebe birden Jeb' in dışarda uyuyo gözükmesine rağmen onun da bunu duymuş olabileceğini düşünüyor. Ertesi günlerde Göçebe tarlada ve mutfakta Jeb' in isteği üzerine çalışıyor. Jeb onu bu arada yalnız bırakıyor Göçebe ne kadar korksada insanlar ona birşey yapmayınca rahatlıyor ve çalışıyor. Tarlada çalışırken Ian' da onların yanında bulunuyor ve Göçebe' ye çok arkadaşça davranıyor ve onunla konuşmaya çalışıyor. Göçebe ise Ian' a güvenmeyip kendisini doktorla tuzağa düşüreceklerini düşünüyor. Jeb yemeklerini artık onlarla birlikte mutfakta yiyeceklerini söylüyor ve orada ki insanlarada hikayelerini anlatmasını istiyor. Göçebe baştan karşı çıksada sonradan kabul edip hikayelerini anlatıyor. İnsanlarda ne kadar karşı koymaya çalışsalarda hikayelere kendilerini kaptırıyorlar ve sorular soruyorlar.

Yine böyle bir anda Jared ve birkaç kişi görevden dönüyorlar ve karşılaştıkları manzaraya çok sinirleniyorlar. Hemen Göçebe' yi öldürmek istediğini söylüyor ama Ian ona karşı çıkıyor. Jeb' de kararın artık sadece ona ait olmadığını Jamie' nin de söz hakkı olduğunu söylüyor. Jamie ve Jared kavga ediyorlar. Bu duruma dayanamayan Göçebe tekrar kaldığı rahatsız edici o yere gidiyor. Ama orası da görevden gelen kişilerin getirdikleriyle dolu olduğu için zor sığıyor. Jared onunla konuşmak için yanına geliyor ve kendince bir deney yapıyor. Onu öperek tepkisini ölçmeye çalışıyor. Buna çok sinirlenen Melanie kontrolü eline atıp onu yumrukluyor ve Jared' da Melanie' nin hala yaşadığına ikna oluyor. Ama bu deney Göçebe' yi çok üzüyor çünkü oda Jared' a aşık ama Jared' ın hiç umurunda değil. Jared' ın tek düşündüğü Melanie. Bu olaydan sonra Jamie yanına gelip artık Jared' ında onlara inandığını ve mağaradan çıkıp yemek yemesini ve insanların yanına gelip rahat olmasını söylüyor. Göçebe ise kendini çok kötü hissediyor çünkü aşık olduğı insan içinde bulunduğu bedene aşık ve onu bir deney faresi gibi kullandı.

Ama yinede Jamie' yi kıramayıp kabul ediyor. Tekrar insanların arasına karışınca insanlar tekrardan sorular sormaya başlıyorlar ama bu sefer sağlıklarıyla ilgili olanları vede keyifleri hiç yok. Göçebe öğreniyor ki Walter adında olan ve ona iyi davranan arkadaşı kanser hastası ve durumu gitgide kötüleşiyor. Göçebe elinden bişey gelmeyeceğini kendisinin şifacı olmadığını söylüyor. Herkes bir hayal kırıklığına kapılıyor. Göçebe Walter' ı ziyarete gittiğinde Walter onu karısı Gladdie sanıyor ve onun ellerini tutuyor. Göçebe' de Walter' ın acıları çok fazla olduğu, morfin olmadığı ve kendisini karısı sanarken acılarına daha kolay katlanabildiği için bu aldatmacayı bozmayıp devam ettiriyor. Bu sırada bazı insanlar yanına gelip avcının hala onu aradığını ve pes etmediğini söyleyip Göçebe' yi bağlamayı teklif ediyorlar. Doktorda buna çok sinirlenip tepki gösteriyor ve onları kovuyor. Jared' da bulduğu morfini doktora getiriyor. Ve üstü kapalı bir şekilde artık Walter için umut olmadığını ve bu morfini iyi değerlendirmelerini söylüyor. Göçebe Walter' ı öldüreceklerini Melanie aracılığıyla anlıyor, bu durumu çok zor kabulleniyor ve Walter' a veda etmek istediğini söylüyor. Doktor biraz daha zaman olduğunu ve kendisini toparlamak için banyoya gitmesini öneriyor. Banyoya gittiği zaman Kyle' ın onu öldürmek için takip ettiğini anlıyor Melanie' den aldığı taktiklerle mücadele etmeye çalışıyor. Kyle onu tam nehre atıcakken zemin çatlıyor ve Kyle bilincini kaybedip aşağı kaymaya başlıyor. Göçebe elinden geldiğince onu tutup yardım için bağırıyor. Bu arada Ian yardımlarına yetişiyor ve ikisinide bu zor durumdan kurtarıyor. Göçebe' ye ne olduğunu sorduğu zaman Göçebe ona Kyle' ın onu öldürmeye çalıştığını söylemeyip zemin çatladı diye yalan söylüyor. Ian bu yalana inanmayıp Göçebe' yi doktora götürüyor ve kardeşinden yaptığı şey için nefret ediyor. Doktorun yanına vardıkları zaman Ian Göçebe' nin alnından öpüp hemen döneceğim korkma bundan sonra kimse sana zarar veremez diyor. Bu davranışına Jared' da dahil herkes çok şaşırıyor. Baygın durumda olan Kyle' ıda getirip bir yatağa yatırıyorlar. Göçebe ne kadar Kyle' ın onu öldürmeye çalıştığını inkar etsede ürküyor. Jared' da Kyle ile Göçebe' nin karyolasının arasına geçip ona korkmamasını söylüyor. Bu sırada uyanan Kyle Göçebe' yi öldüremediğini anlayıp söyleniyor ve Jared' dan yumruğu yiyor. Doktor Göçebe' ye zamanın geldiğini hatırlatıp veda etmesini söylüyor. Herkes veda ettikten sonra doktor morfini veriyor. Kalan morfinide dayanamayıp Göçebe' ye veriyolar çünkü yaraları çok. Göçebe kendine geldiğinde Ian onu hastane bölümünden alıp kendi odasına rahat etmesi için götürüyor ve sürekli onunla ilgileniyor. Göçebe' de Ian' ın nazik, anlayışlı hareketleriyel bir ruha çok benzediğini düşünüyor ve onu sevmeye başlıyor. Çünkü Ian karakterinde birini sevmemek mümkün değil. Kyle' ın alacağı ceza için bir mahkeme düzenliyorlar. Ian kardeşinin uzaklaştırılmasını istiyor ama sonuç olarak Kyle uyarı alıyor. Çok gerilen ortamı dağımak için Jeb oyun oynamayı teklif ediyor.

Jared' ında Göçebe' ye karşı davranışları yumuşuyor ve onunla konuşmaya başlıyor.Bu durum Melanie' yi çok sevindiriyor. Maçtan sonra Ian ve Jared Göçebe' nin kalacağı yer için tartışıyorlar. tartışmayı Ian kazanıp onu odasına götürüyor. Göçebe' ye ondan hoşlandığını söylüyor ama Göçebe bunun içinde bulunduğu bedenden dolayı olduğunu ve aslında kendisinin bir solucana benzediğini söylüyor. Ian bunu kabul etmeyip ona aşık olduğunu tekrarlıyor. Yanlarına gelen jamie Göçebe' ye yeni kalacak bir yer ayarlandığını haber veriyor. Ve Göçebe Jared ve Jamie' nin odasına taşınıyor. Jared ve birkaç kişi bunlara Jamie' de dahil tekrar göreve gidiyor. Ian onların olmadığı bu zamanda sürekli Göçebe' yle birlikte zaman geçirip onu neşelendirmeye çalışıyor ve hiç yalnız bırakmıyor. Göçebe' de bu durumdan oldukça mutlu oluyor. Görevden döndükleri zaman Jamie' nin yaralandığını öğrenen Melanie ve Göçebe çok endişeleniyorlar. İnsanların onlara verdiği cevaplardan şüphelenip doktorun bölümüne gidiyorlar ve burada mağaradakilerin içinde ruh bulunan insanları kaçırıpta yaptıkları deneyleri görüyorlar. Bunu gördükten sonra krize grip onlardan kaçıp herkesten uzak bir yerde yas tutmaya başlıyor. Melanie ona bu durumu açıklamaya çalıştığı zaman Göçebe onu bütün gücüyle itip uzaklaştırıyor.Yasını tuttuğu bu süre içinde Ian sürekli onun yanında oluyor. Jamie' nin durumunun kötüleştiğini duyunca yasını bitirip onu görmeye gidiyor ve yaranın iltihap kapmış olduğunu anlıyor. Ama birden içinde Melanie' nin artık bulunmadığının ve yalnız olduğunun farkına varıyor. Bu durumu Ian' a anlatıyor ve kendisini öpmesini istiyor. Çünkü Melanie' nin bu duruma çok kızıp kontrolü eline alıp gelebileceğini söylüyor. Ama umdukları gibi olmuyor. Ian biraz sonra geleceğini söyleyip Jared' ı çağırıyor. Jared gelince Göçebe paniklesede bunu deniyorlar ve Melanie birden açığa çıkıyor. Zaten Melanie' nin çok kızması ve geri gelmesi içinde Göçebe' nin tüm kontrolünü yitirmesi gerekiyordu. Kendine gelen Melanie Jamie' nin durumunu öğrenince ne yapacaklarını düşünmeye başlıyor. Sonra Göçebe kendi şifacılarında ilaçlar olduğunu hatırlayıp kendisinin onları alabileceğini söylüyor ama kimse bu durumu kabul etmiyor. Jared' ada durumu anlatmaya çalışıyor ama oda kabul etmiyor. Herkes gittikten sonra Jared ona hızlı olmaları gerektiğini ve ilaçları almaya gideceklerini söylüyor. Hastaneye yaklaştıkları zaman Göçebe yüzündeki iyileştirilmeyip kendiliğinden kapanmış yara izlerinden ruhların şüpheleneceğini söyleyip Jared' a tekrar yarayı yenilemesini söylüyor ve Jared' da yapmak zorunda kalıyor. Sonra Göçebe kolunda Jamie' nin yarasına benzer bir yara daha açıyor ve şifacıya gidiyor. Orada nasıl iyileştirildiğini iyi izleyip onlar yokken ilaçları alıyor ve Jared' la birlikte mağaraya geri dönüyorlar. Herkes tepki göstersede Göçebe Jamie' yi iyileştiriyor.
Bunu gören birkaç kişi dışında herkes sevinip rahatlıyor. Bu olaydan sonra insanlarda Göçebe' ye inanıp onu görevlere katmaya başlıyorlar. Bu görevlerden birinin dönüşünde onu arayan avcının onları bulduğunu ve yakalandığını öğreniyor. Herkes avcının ne zaman öleceğinin kararını Göçebe' ye bırakıyor. Göçebe ise onunda yaşamasını istiyor ama onu serbest bırakamayacağını biliyor. Bunun üzerine düşünmeye başlıyor ve Melanie' den sakladığı tek sırrı yani ruhların insanların içinden insana ve ruha nasıl zarar verilmeden çıkarılacağını Melanie' ye gösteriyor. Doktorla anlaşma yapıp kendisininde Melanie' nin bedeninden çıkacağını ama çıkarılan diğer ruhlar gibi başka bir gezegene gönderilmeyip ölen insanlarla birlikte gömülmek istediğini söylüyor. Gerekli olan hazırlıkları yapıp avcının bedeninden ruhu çıkarmayı gösteriyor. Onun niyetinide Melanie' nin bedeninden çıkmak olduğunu anlayan Ian çok öfkelenip bir mahkeme kurulmasını istiyor. Mahkemede Ian ve Jared birbirleriyle çatışıyorlar ve Jared Göçebe' ye yeni bir beden bulunmasını teklif ediyor ama Göçebe şiddetle karşı çıkıyor. Bu yüzden karar verme işini sonraya bırakıyorlar. Ian' ı sakinleştirmeye çalışan Göçebe ona belli etmeden veda etmeye çalışıyor ve ona bu kadar gezegen arasında hiçbir zaman beraber yaşamak istediği birini bulamadığını ama Ian ' nın insan olmasına rağmen ruh eşi olduğunu söylüyor. Bu vücutta beraber olmalarının imkansız olduğunu çünkü Melanie' nin Jared' ı sevdiğini söylüyor. Ian ona beraber çok zamalarının olduğunu söylüyor ve dinlenmeleri gerektiğini hatırlatıyor. Ian uyuduktan sonra Göçebe doktorun yanına giderken Jared yolunu kesiyor. Göçebe de ona sabırlı olmasını her şeyin yakında biteceğini Melanie' ye kavuşacağını ve kendisini şimdi rahat bırakmasını söylüyor. Jared ise bunu bildiğini ve Göçebe' yide sevdiğini söylüyor ve gitmemesini istediğini ima ediyor. Ama Göçebe buna daha fazla dayanamayacağını ve artık gitmesi gerektiğini söyleyip hızla uzaklaşıyor. Melanie ise bu arada kendini silmeye çalışıp Göçebe' nin gitmesini istemediğini söylüyor ama sonunda bu durumu kabul ediyor ve vedalaşıyorlar. Ve doktor göçebeyi Melanie' nin içinden çıkarıyor.



Göçebe tekrar gözlerini açtığında başka birinin bedeninde olduğunu anlayıp doktora kızıyor. Ama herkes onun yanlarında olması gerektiğini zaten konulduğu bedende de hiçbir insanın artık yaşamadığını söylüyorlar. Göçebe bu durumu kabul ediyor çünkü oda onlarla birlikte olmak istiyor. Bundan sonra içine yerleştirildiği narin bedenden dolayı herkes ona sempati duyup yardım ediyor. Ian' la aynı odaya taşınma kararı alıyorlar. Çıktıkları bir seferde aralarında ruh bulunan bir insan grubuyla karşılaşıyorlar ve Göçebe bu durumdan memnun olup onlarla tanışıyor. Ve bu tuhaf Dünya' da birgün ruhlarla insanlarında bir orta yol bulacağını düşünüyor. 
*** www.foumla.net ' den güzel bir alıntı. Site de daha bunlardan nice mevcut tavsiye ederim. Sevgilerle, ***








Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

1 yorum:

Yorum yazan güzel ellerinize sağlık (:
ve Lütfen! Küfür içeren veyahut içeriğinde reklam olan yorumları yazmaktan sakınalım. Sormak istediğiniz sorular için bloğun sağ üst köşesinde bulunan İletişim kısmından her zaman mail atabilirsiniz. (:

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML