20 Mayıs 2013

Bir "AŞK SENİ DE VURUR" İncelemesi, küfretmesi, parçalamasıdır.

Merhabalar! (:

Nasılsınız? Umarım iyisinizdir, en azından birileri iyi olsun bu sayfada!
Bu post bir kitap yorumu değil sebebi BloG-TwinS çalışmasının konuğu olacak ilerleyen günlerde bu sebeple spolier bulamazsınız rahatça okuyun, halime acıyın gülün eğlenin diye yazıldı. 

Bu yazının asıl sebebine dönersek, 
Tanrım! Sen yıllarca serinin son kitabını bekle, bekle çıksın! Al oku nefes alma bunu yaparken sonra PUF!,
Tamam kurgu mükemmel hiç lafım yok, konu aktı gitti hani sıkıldım gözlerimi devirdim dersem resmen günaha girerim, yani bunlarla alakası yok... Sadece sıkı bir Historical Romance okuyucu takipçisinin Garwood Aşkıyla ilgili yaşadığı bir hezimetinin öyküsü

Ya bu kadın Royce, Ian, Brodick ve Ramsey (ve daha nicesinin)'in yaratıcısı! Hadi ama adamım JULİE GARWOOD bu ya JULİE GARWOOD! Bu mu yani aşk, tutku ve İskoç Lordu'nun dillere desten aşkı!

Sırf bu kitabı,  çeviriden ötürü mü "tümden güme" giden bir hemizete yuvarlandığını, yoksa özündemi böyle olduğunu anlamak için İngilizcesini okuyacağım... Bunu yapacağım, aksi halde Küçük Kızın İskoç Haremimin kurucusu,bu haremin en büyük sponsoru Julie Garwood'a cidden iki çift lafım var!
Efendim, kimseyi etki altında bırakmak istemem, nihayetinde blogumda dikkatinizi çekeceği üzere puanlama yapmadığım gibi beğenmediğim kitapları yorumlamama gibi bir pis özelliği bulunan bir Küçük Kız'ım ben ama bu kitabı ne kadar hayal kırıklığınıda uğrasam hiçbir kuvvet yorumlamama engel olamazdı. Neden mi? Bütün historical romance takipçilerinin hayalleri var ortada.

Kitabın içerisine biraz girersek,

Kitabımız Highlander's Lairds Serisinin 3. ve son kitabı, orjinal adı "Shadow Music" Türkçeye " Aşk Seni de Vurur" olarak çevirilmiş bulunmakta.

Kitabın kısaca konusuna bakarsak, St.Biel Prensesi Gabrielle, Kral John'un isteğiyle (barış amacıyla) İskoç Bey'i olan Bey Monroe'yle evlenmeye İskoçya'ya doğru yola çıkıyor. Kızımız oldukça, onurlu, naif ve iyi kalpli bir kız. Ama bildiğiniz Garwood romanlarındaki o saf ve biraz salak kız modeli gelmesin gözünüze, bu kızın kendi ayakları üzerine bir duruşu, hakikaten üzerinden gani gani akan bir Prensesliği var (: Kıza laf yok. Hele onun koruyucu ekibi olan şovalyelerin tamamı ile evlenebilirim (:

Şimdi Bey Monroe, bir İskoç, yaşlı, kendi halinde ve biraz yalnızcana bir tip. Zaten kendisini ancak ismen tanıma şerefine erişebiliyoruz tahmin ettiğiniz üzere (: Kitabın ilk sayfalarında bizimle vedalaşıyor ve göğe doğru yükseliyor kendisi.

Ve türlü olayların ardından kızımız Bey Colm McHugh ile karşılaşıyor kendisini onun kalesinde buluyor. Şimdi buradan sonrasında kitabı kesiyorum.

Öncelikle tamam kadın karakter belki de Garwood'ın en ayağı yere basan ve kendine hakim karakteri bu kabul. Kızın bütün karakter anlatımı kitabın başından sonuna kadar bir sistem içerisinde ve kopukluk bulabilmeniz imkansız.

Şimdi Bey Colm'a gelelim. Aslında bu adamın nasıl biri olduğuna dair cidden fikrim yok. Şaka yapmıyorum.. Bu adam kimdir, nedir, necidir ne yer ne içer ne sever anlayabilene benden istediği kitap hediye!

Ya serinin 2. kitabı (FİDYE) ile 3. kitabı (AŞK SENİ DE VURUR) arasında bir kitap var 2,5 (COLM KİMDİR VE ASLINDA NASIL AŞIK OLDU) adı altında, ya da cidden Garwood kafayı yemiş! ya da bir dakika yazarda da sorun yoksa bana bunu çeviren arkadaşı bulun(: Onunla cidden muhabbet etmek istiyorum..

Tamam olay mükemmel, kitap kötü mü değil yanlış anlaşılmaktan cidden imtina ediyorum ama bu bir GARWOOD romanı anlatabiliyor muyum? Bir fan çalışması değil ya da ne bileyim ben kitabı yazsaydım böyle olurdu araştırması değil, mesleğe yeni başlamış bir historical romance yazarı da değil...

Kızımız adamla tanışıyor, kalede yaşıyor, aşık oluyor ve bom! Bitti.! ve inanın bunlar nasıl oldu ben hiç anlamadım. Bütün hafta sonu arada eksik sayfa mı var, sayfalar birbirine mi yapışmış, kitabın ortası kopmuş ben mi fark etmedim diye tekrar tekrar okudum. Ama yok, cidden yok! Delircem!

Hele bir gerdek gecesi var ki kitapda! Tanrım evlere şenlik. Şimdi sizlerle "Çocuklar Duymasın" setine bağlanıyoruz...
TRT Sabah Kuşağında çocuklara cinsel eğitim programı senaryosu gibi. Abartmıyorum... Ya adamla kızımız bu işi baya bir pişirdi bizim haberimiz yok, artık aralarındaki yatak ilişkisi "yaptık bitti işte" moduna girmiş (düşün), ya da kızın içerisinde cidden bir profesyonel yatak kadını yaşıyor kızın haberi yok! Hatta adamın bile haberi yok! İkiside o anda öğrendi ve birbirlerini utandırmamak adına çaktırmadılar. (?)

Ya ne bileyim sevgili takipçiler, lütfen Bordick ve Gillian'ı hatılayın (FİDYE) böylemiydi ya da şöyle sorayım siz hangi Garwood romanında böyle birşey gördünüz, okudunuz. Çiftlerimiz uyumsuz ve aksi insanlardan nerelere döndüler gözümüzün önünde,  o aşkı iliklerimizde hissetmedik mi okurken, hele diyalogları ya Brodick ile Gillian atın üzerinde evlendi, Gillian'ın haberi yok =D Bunları okuduk, güldük iç geçirdik... Bu mu serinin Finali(?)
Brodick, Ian ve Ramsey'e çok yazdım buna yazmıcam tribi mi bu? Ya da yazar kitapda Calm diye bir adamın olduğunu mu unuttu nedir?


Ya kitabın ana karakterinin bir iç sesi olmaz mı? Ya kaledeki aşçının bile iç sesi var be! Bu adam mutant mı? Zombi mi? Öldüde haberimi yok nedir...

Kardeşini bile iyi tanıyorum adamdan, hani kız ile bir muhabbetler eğlenmeler efendim aman aman! Yazar kardeş ile evlendirecekti de kitabının sonunda bunu unuttu Calm ile mi evlendirdi(?)

Ağlıcam resmen ağlıcam, bunu hakedecek ne yaptım bilmiyorum..

Birde çevirmene seslenmek istiyorum buradan,
tam gaz konunun içerisine dalmışım dünya yansa umrumda değil modundayım ki anam! ne göreyim; "kızın önüne bütün alanın PANAROMİK bir görüntüsü serildi." (cümle tam böyle olmayabilir ama önemli olan cümle değil oradaki "o" kelime)
PANAROMİK: Geniş ve kesintisiz bir açıyla sunulan görüntüleri içeren fotoğraflar bu kategoriye girer. Buradaki “geniş açının” formal bir tanımı olmamakla birlikte, genelde insan gözünün gördüğünden (yatayda 160, dikeyde 75 derece) geniş açılar panoramik olarak tanımlanmaktadır.

Evet bilmem kaç yüzyıl öncesindeyiz ve karşıma çıkana bakın! Kesintisiz bir açıyla sunulan fotoğraf! Hani historical romance kitapların içerisinde son zamanlarda görmeye başladığım ve zamanla alıştığım "somurmak" kelimesine ettiğim küfürleri binlerce özür dileyerek geri alıyorum. Gerçekten! Kendisi aylardır liste başı olmasına rağmen yerini ne yazık ki "panaromik" kelimesine kaptırdı.


Panaromik ne demek yahu ne demek, "bütün güzelliği ile önüne serildi" de ne bileyim "bütün alanı görebiliyordu" de. Panaromik mi kaldı bir oraya uyacak, bu kadar mı kıt Türkçe? 

(Derin bir nefes alarak)Bu konunun peşini bırakamaycağım! Ya bu adamın iç sesini bulacam ben arkadaş, hani nesini sevdin bu kızın ne bileyim öpünce ne hissettin, kızın nesine gıcık oldun. Senin beynin var mı? Duygun yok mu senin, odun musun sen bu mu? 

Birde inanmazsınız Brodick var kitapda, hemde daha prensesi ikinci görüşünde ona sarılan(!) bir Bordick, gülümseyen ve espiriler yapan Brodick, Calm'e sarıldı be adam Calm'a..

Hani isim benzerliğimi yoksa bu Brodick bizim Brodick mi ondan bile emin değili. Yıllardır biriktirdiğim historical beyin arşivimin içerisine "aşk seni de vurur" virüsü girdi, devrelerim yandı...

Brodick bilmem kaç sayfa boyunda (Fidye kitabında) tebessüm edemedi be! Adam düşün gecelerinde kıza güzel sözler düşünürken aklına gelen tek şey "... beni memnun ediyorsun Gillian" oldu. Adam bu yani. Bu kitapda okuduğum içerisinde Dedem Korkut girmiş, her gördüğünü kucaklayan ve gülen Brodick kimdir emin olun bilmiyorum.

Koskoca roman boyunca Gillian adamı milim değiştirebildi de adam normal olarak yatakda tebessüm eder hale gelebildi (şükür) bu nedir?

Allahtan Ian ve Ramsey sadece ismen geçtiler yoksa yeminle intihar edecektim... Bu arada Gillian yaşıyor merak etmeyin, öldüde Brodick kafayı yedi böyle davranıyor değil.

Yok ben burada kesiyorum, kendimi TwinS'e saklıyorum siz iyisimi bu TwinS'i kaçırmayın, o postta ortalığı ayağa kaldıracak Küçük Kız belli...

Sevgilerle,
Yazarlar ve Çevirmenler Bakanlığı ile Julie Garwood'a 1000 sayfalık bir dilekçe hazırlamakla meşgul, bütün gençlik anıları yıkılmış, kitabın ingilizcesini arayan ve arasındaki 100 farkı bulmaya ant içmiş, Brodik ve Royce'un kollarında teselliyi arayan. Mutsuz, kızgın, agresif ve çekilmez Küçük Kız





Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

10 yorum:

  1. gülsem mi ağlasam mı acısam mı bilemedim. Seri okumak seri beklemek nedir çok iyi bilirim. Malesef ben yazardan önce bu konuda mimlenmiş ve hiç bir uyarıyı sallamayan yayınevi&çevirmen ikilisinde buluyorum. Bir şikayette ciddiye alınsın. Kitap hakkında genel olarak bir olmamış duydum ama çeviri de çok önemli. Belki de şu da olmuş olabilir özetleme! Yani artık her şeyi beklerim sayfa eksiltmeden vasat çeviriden kel alakalı kapağa kadar normal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu nasıl bir yayın ve basım anlayışı hiç anlayabilmiş değilim. ya world bestseller bir yazar elindeki, hani hiç olmazsa buna saygını biraz göster bu kitap benim artık taşma noktam oldu ne diyeceğimi hakikaten bilemiyorum :/

      ama beni anladığını biliyorum. Teşekkürler cnm yorumun için.

      Sil
  2. :) sinirli agresif hayalleri yıkılmış küçük kızım benim :) Ben de tabii ki el mahkum okuyacağım son kitabı ama hayallerim yıkılmadı da değil hani. Acaba Julie Garwood öldü de yerine onun adıyla başka biri mi yazdı ki? Aklımda deli sorular...

    YanıtlaSil
  3. ne desem ne yapsam bilemedim :) garwood bir idol bir ilah benim biricik aşkım brodick'imin mucizevi yaratıcısı :) [ ian ve ramsey ide yabana atmıyorum tabi ama brodick bi başka (: ] nasıl böle boşluklarla dolu bir roman yazar ? hele ki sevgili ve değerli çevirmen kişi doğru kelimeyi illa günümüzden mi seçmeliymiş ne diyim ?? :S
    bir de senin anlatımına taparım :) senin bu hallerine bayılıyorummmm bayılıyorummm küçük kızçem :) yorumuna zaten bir lafım olamaz çok içten ve güzel olmuş :) hele ki TRT sabah kuşağı, adam ölmüş haberi yok ve daha nice tanımlamalarına kahkahayı bastım :))) okuyan gözlerine yorumlayan kalbine yazan parmaklarına sağlık :)))))

    YanıtlaSil
  4. İlayda Kılıç30/5/13 6:21 ÖS

    Okuduğum en güzel,en komik eleştiriydi tebrik ederim gerçekten de baya güldüm hatta o kadar güldüm ki erkek kardeşim gelip o bile okudu :)) Ve bu kitabın böyle olmasına çok üzüldüm ,başka eleştirilerde okumuştum ve eleştiriler sonucunda bir Brodrick bulamıycağım kesin, büyük hayal kırıklığı olacak benim için (daha okumadım da ) :(

    YanıtlaSil
  5. Canım yorumun için çok teşekkür ederim öncelikle, eğlenmene de çok sevindim :)
    Bordick'ten o kadar kitap okumama rağmen daha rastlayamadım sanırım bizim çıtamızda biraz büyük =) Kitap kötü bir kitap değil sakın öyle anlama sadece Ian ve Brodick kitapları ile kıyaslanamaz ona dikkat çekmek istedim. Kurgu ve çözümlenen olay kesinlikle başarılıydı bir kere yadsınamaz bu durum.:)

    YanıtlaSil
  6. Canım benim çok teşekkür ederim :) şımartıyorsun beni her zaman :)

    YanıtlaSil
  7. Tamamıyla mı evlenebilirsin? Ahh hadi ama hepiciğine enerjiniz yetmez birazını da ben alayım herkesin gönlü olsun enerjiler de yetsin ama değil mi?
    Güzel bir yorumdu :D yorumların hep yüzümde gülümseme oluşturuyor bilesin :))

    YanıtlaSil
  8. Muhteşem bir yorum, gülmekten karnıma ağrı girdi. Çeviri kitapların kalitesini ciddi bir biçimde etkiliyor ne yazık ki. Ben suçu julime değil, çevirmene atmak istiyorum ;)

    YanıtlaSil
  9. Goodreads yorumlarını inceledim şimdi. Çoğunluk bizim gibi hayal kırıklığına uğramış ve bu kitabı julie garwood'un yazdığına inanamıyor. Anlaşılan çeviride kaybolan sayfalar ya da dialoglar yok çünkü julie onları yazmayı unutmuş ;( acaba eleştirilere bakıp kitabı tekrar düzenler mi merak ediyorum. Judith mcnaught " içinde aşk saklı"nın ilk yayımından yıllar sonra eklemeler yapmış ve kitabı yeni haliyle yayımlamış.. Bu durumda umut fakirin ekmeği tabii ;((

    YanıtlaSil

Yorum yazan güzel ellerinize sağlık (:
ve Lütfen! Küfür içeren veyahut içeriğinde reklam olan yorumları yazmaktan sakınalım. Sormak istediğiniz sorular için bloğun sağ üst köşesinde bulunan İletişim kısmından her zaman mail atabilirsiniz. (:

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML