26 Kasım 2012

Aşk ve Gurur - Jane Austen / Kitap Özeti






Gurur ve Önyargı, (Özgün adıyla Pride and Prejudice) İngiliz yazar Jane Austen'in ikinci romandır. 18 Ocak1813'te yayımlanan roman, 1796-1797 yılları arasında kaleme alınmıştır. Türkiye İş Bankası Yayınları Hasan Ali Yücel Klasikler dizisinden çıkan çevirisi Gurur ve Önyargı, Can Yayınları'ndan çıkan çevirisi ise Aşk ve Gurur ismiyle yayınlanmıştır.
1938, 1952, 1967, 1980 ve 1995 yıllarında yapılan dizilerle birlikte televizyona uyarlanmıştır. İki kez sinema filmi çekilmiştir. Kendi dillerinde isimleri Pride and Prejudice olan bu filmler Türkiye'de
Gurur ve Önyargı (film 1940) ve Aşk ve Gurur (2005 yapımı) isimleri ile bilinmektedir. İlk filmi Robert Z. Leonard’ın yönetmiş ve başrollerinde Laurence Olivier ile Greer Garson yer almıştır. 2005 yılında çevrilen ikinci filmi ise Joe Wright yönetmiş, Keira Knightley, Matthew MacFadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Tom Hollander, Rosamund Pike, Jena Malone, Judi Dench yer almıştır. Keira Knightley bu filmdeki performansı ile Oscar ve Altın Küre'ye aday gösterilmiştir. 1995 yılında BBC için, Colin Firth ve Jennifer Ehle başrollerinde 6 bölümlük bir dizisi yapılmıştır. En çok övgü alan ve beğenilen formatıda bu dizidir
.


Aşk ve Gurur romanı şöyle garip bir cümleyle başlar: “Evrensel olarak bilinen bir gerçeğe göre, varlık sahibi her bekar erkek, uygun bir eşle evlenmek ister.”


Austen bu romanda, taşralı bir beyefendinin kızı olan Elizabeth Bennett ile varlıklı ve soylu toprak sahibi Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışmayı anlatır.Soyluluk ve servetten kaynaklanan “gurur” ile Elizabeth’in ailesinin soylu olmayışı karşısında beslediği “önyargı”, Darcy’yi mesafeli davranmak zorunda bırakır. Elizabeth’in davranışında da hem özsaygının uyandırdığı “gurur”, hem de Darcy’nin züppeliği karşısındaki “önyargı” etkili olur. Zeki ve coşkulu Elizabeth yalnızca Austen’ın en çok sevdiği kadın kahramanı değil, aynı zamanda bütün İngiliz edebiyatının en çok ilgi uyandıran kadın roman kişiliklerinden biridir.
Austen o dönemin İngiltere'sini çok güzel aktarmış. O dönemin İngiltere'sini tanımak isteyip, akıcı ve ders verici bir şeyler okumak isteyen herkes bu kitabı okumalı.


HİKAYEDEKİ KAHRAMANLAR
Mr. Bennet: Longbourne evinin sahibi
Mrs. Bennet: Onun eşi
Elizabeth Bennet: Kardeş (Ana karakter)
Jane Bennet: Kardeş
Kitty Bennet: Kardeş
Lydia Bennet: Kardeş
Mary Bennet: Kardeş
Charlotte Lucas: Elizabeth'in arkadaşı


Mr Charles Bingley: Netherfield Park'ın sahibi
Miss Caroline Bingley: Onun kız kardeşi
Mr Darcy: Bay Bingley'in arkadaşı (2. Kahraman)
Miss Georgiana Darcy: Onun küçük kardeşi
Lady Catherine de Bourgh: Bay Darcy'nin halası
Miss Anne de Bourgh: Lady Catherine'nin kızı
Mr George Wickham: Subay


HİKAYEDEKİ BÖLÜMLER
1.Bennet ailesinin yeni komşuları
2.Jane'nin hastalığı
3.Bay Collins'in Longbourn'un ziyareti
4.Elizabeth ile Bay Wickham'ın tanışması
5.Bay Collins'in 2. planı
6.Elizabeth'in Bay ve Bayan Collins'i ziyareti
7.Darcy'nin Elizabeth'e evlenme teklifi
8.Elizbeth'in Darcy ve Wickham ile ilgili daha fazla bilgi edinmesi
9.Elizabeth'in Derbyshire'de olması
10.Lydia ve Wickham çifti
11.Bay Bingley'in Netherfield'e geri dönmesi
12.Elizabeth ve Darcy çifti


HİKAYENİN ÖZETİ


Varsıl centilmen Charles Bingley’nin Netherfield Park malikânesini kiraladığı haberi Longbourn köyü civarında özellikle Bennetlerin hanesinde büyük bir heyecana yol açar. Bennetler beş tane evlenmemiş kıza-en büyükten en küçüğe Jane Elizabeth Mary Kitty ve Lydia- sahiptir ve Bayan Bennet hepsini evlenmiş görme konusunda oldukça ümitsizdir. Bay Bennet’in Bingley ile yaptığı tanışma ziyaretinden sonra Bennet’ler Bay Bingley’nin de bulunacağı bir balo beklentisindedirler. Beklenen balo gerçekleşir ve Bay Bingley’nin evin en büyük ve en güzel kızı Jane ile fazlaca alakadar olması özellikle Bayan Bennet’i çok mutlu eder. Bingley’nin yakın arkadaşı Bay Darcy ise akşamdan daha az hoşnuttur ve ailenin ikinci büyük kız Elizabeth ile dans etmeyi yüksek sesle reddetmesiyle herkesin gözünde kibirli ve sevimsiz olarak yer eder.
Akabindeki sosyal etkinliklerde her nasılsa Darcy kendisini Elizabeth’in çekiciliği ve zekasına gittikçe kaptırırken bulur. Jane ve Bingley’nin arkadaşlığı da gelişmeye devam etmektedir ve Jane Bingley’nin evine bir ziyarette bulunur. Yolculuk sırasında soğuk algınlığı nedeniyle hasta düşer ve Netherfield’da birkaç günlüğüne misafir edilir. Elizabeth, Jane’e göz kulak olmak adına çamurlu engebeli arazileri geçmek için uzunca bir yürüyüş yapar. Charles Bingley’nin kibarlık taslayan kız kardeşi onun çamura batmış elbisesine ve yorgun görüntüsüne dudak büker.

Elizabeth ve Jane nihayet geri döndüklerinde evlerini ziyarete gelmiş olan Bay Collins’i bulurlar. Bay Collins Bay Bennet’in mal varlığının tek varisi olan, genç din adamı yeğenidir. Tam bir kibarlık budalası olan Bay Collins Bennet kızları tarafından büyülenmiştir. Longbourn’e varışından kısa bir süre sonra Elizabeth’e evlenme teklif eder. Teklifi gururu kırılarak geri çevrilir. Bu sırada, Bennet kızları yakınlardaki Meryton kasabasında konaklayan subaylarla arkadaşlık etmektedirler. Aralarından genç, yakışıklı Wickham Elizabeth’le alakadardır ve ona Darcy’nin onu nasıl bir acımasızlıkla mirasından ettiği hakkındaki hikâyeyi anlatır.

Kış başlarında, Jane’i umutsuzluğa düşüren bir kararla Londra’ya geri dönerler. Arkasından bir şokta Elizabeth’in en iyi arkadaşı Charlotte Lucas’ın Bay Collins’le nişanlanması haberiyle gelir. Charlotte, Elizabeth’e gitgide yaşlanıyor olmasının ve maddi nedenlerin onu bu birlikteliğe ittiğini açıklar, Elizabeth’i mutlaka yeni evine beklediğini konuşmasının sonuna eklemeyi de ihmal etmez. Kış ilerlerken Jane, Londra’ya arkadaşlarını ziyarete gitmeye karar verir(Bingley’le karşılaşmayı da ummaktadır). Yalnız sadece Bingley’nin kız kardeşini görebilir onun da Jane’e karşı tutumu oldukça kabadır. Jane’in evlenme umudu suya düşmüş durumdadır.

Jane Austen'in kaleme aldığı Gurur ve Önyargı romanının 59. bölümünden bir sahne: babası Mr. Bennet (sol) ve Bennet ailesinin en büyük çocuğu Jane (sağ) (Kurz & Allison, Art Publishers, Chicago, U.S.A., 1833)





İlkbaharın gelmesiyle Elizabeth, şimdi, Bay Collins’in patronu ve Bay Darcy’nin halası Lady Catherine de Bourgh’un evinin yanındaki papaz evinde ikamet eden Charlotte’u ziyarete gider. Lady Catherine’e davetli olduğu bir gün Darcy’yle karşılaşırlar. Elizabeth’in oradaki varlığı Darcy’nin Collinsleri birçok kez ziyaret etmesiyle sonuçlanır. Bir gün, Elizabeth’e ani şok edici bir evlenme teklifi yapar ve anında reddedilir. Elizabeth, Darcy’ye onu kibirli ve nahoş bulduğunu söyler. Ayrıca onu Bingley’yi Jane’den uzaklaştırmak ve Wickham’ı mirasdan mahrum etmekle suçlar. Darcy onun yanından ayrılır ama çok geçmeden bir mektupla suçlamalara cevap verir. Bingley’yi Jane’den uzaklaştırdığı doğrudur ama bunu aralarındaki ilişkinin ciddiyetine inanmadığı için yapmıştır. Wickham’a gelince mirasdan men edilme sebebi kız kardeşi Georgiana Darcy’i kandırıp, kaçırma teşebbüsüdür.
Bu mektup Elizabeth’in Darcy’ye de Wickham’a da olan duygularını yeniden şekillendirmesine neden olur. Eve geri döndüğünde, Wickham’a oldukça soğuk davranır. Bu esnada askeri birlikler kasabayı terk etmek üzeredir. Bu durum Bennetlerin erkek delisi olan en küçük iki kızını perişan eder. Aralarından Lydia yazı Wickham’ın alayının da konaklayacağı Brighton’da eski bir albay olan Bay Foster ve karısının yanında geçirmek için babalarından izin koparmayı başarır. Haziranın gelişiyle Elizabeth Bennetlerin akrabası olan Gardinerlarla bir başka yolculuğa daha çıkar. Gezi onu kuzeye Darcy’nin ikametgâhı olan Pemberly’nin yakınlarına getirir. Pemberly müze ayarında, muazzam bir mülktür ve görmek isteyenlere açıktır. Elizabeth, burayı gezmeye Darcy’nin orda olmadığına emin olduktan sonra razı olur. Malikâneye ve üzerinde bulunduğu geniş, bakımlı araziye, bahçelere, göle kısaca oraya ve Darcy’ye dair her şeye hayran olur. Darcy’nin hizmetkârlarının onu harkulade, her açıdan cömert biri olarak tanıtması bu hayranlığı daha da besler. Aniden Darcy çıkagelir ve ona karşı gayet sıcak ve içten davranır. Yaptığı teklife herhangi bir gönderme yapmaksızın Gardinerların en iyi şekilde ağırlanması için uğraşı Elizabeth’i ise kız kardeşiyle tanışmaya çağırır.
Çok geçmeden evden gelen bir mektup, Lydia’nın aşığı Wickham’la kaçtığını bildirir. Çift bulunamamaktadır ve evlilik dışı beraberlik yaşadıkları varsayımı yüksek olasıkla doğrudur. Böylesi bir kepazeliğin duyulması korkusu tüm aileyi sarar ve Elizabeth’in eve dönüşünü hızlandırır. Bay Gardiner ve Bay Bennet, Lydia’nın peşine düşerler ama Bay Bennet bu arayıştan eli boş döner. Tam bütün umutlar bitti denildiğinde Bay Gardiner’dan çiftin bulunduğu, Wickham’ın ise senelik bir gelir karşılığında Lydia ile evlenmeyi kabul ettiğine dair mektup gelir. Bennetler bu parayı Wickham’a Bay Gardiner’ın verdiğine ikna olurken Elizabeth paranın kaynağının ve ailesinin kurtarıcısının Darcy’den başkası olmadığını öğrenecektir.
Artık evli olan Wickham ve Lydia Longbourn’e kısa süre içinde döndüklerinde Bay Bennet’in soğuk tutumuyla karşılaşır. Sonra da ordan Wickham’in yeni görevi dolayısıyla ayrılırlar. Ondan sonra Netherfield’a Bay Bingley döner ve Jane’a kur yapmaya kaldığı yerden devam eder. Bu arada Darcy’de ona eşlik etmekte onunla Elizabeth’e olan teklifinin bahsini etmeksizin Bennet’lere ziyarette bulunmaktadır. Diğer yandan Bingley Jane’e kız kardeşinin hoşnutsuzluğu pahasına evlenme teklif eder. Aile bu teklifi kutlarken, Lady Catherine de Bourgh Longbourn’ü ziyaret eder. Elizabeth’i bir köşeye çeker ve yeğeni Darcy’yle evlilik düşünüp düşünmediğini sorar. Böyle bir oluşuma izin vermeyeceğini, onun kendi kızına bağlı olduğunu söyler. Ondan evlenmeyeceğine dair söz almaya çalıştığında, Elizabeth kendi mutluluğuna karşı bir söz vermeyi reddeder. Elizabeth’le Darcy bir gün yürürken Darcy ona karşı olan duygularının bahardakiyle aynı olduğunu açıklar. Elizabeth teklifi müşfik bir tutumla kabul eder. Jane ve Elizabeth ikisi de evlenir. Bayan Bennet’e ise üç kızını evlendirmiş olmanın mutluluğunu yaşamak düşer.
KARAKTERLER

Aşk ve Gurur'da yarattığı Elizabeth Bennet karakterinin Jane Austen'in gözbebeği olduğu su götürmez bir gerçektir. Austen, Elizabeth'te bir anlamda kendi hayatının ve kişiliğinin bir yansımasını ortaya koymuştur. Küçük bir taşra çevresine mensup olan bu genç kız kendi kendini yetiştirmiş, oldukça zeki, nüktedan ve canlı bir yapıya sahip olmuştur. Davranışları serbest ve dili de iğneleyicidir; aynı zamanda iyi niyetli ve candan bir yaradılışa sahip ve bir hayli de gururludur. Tüm vaktini kitap okuyarak ve çevresini gözlemleyerek geçirir.
Darcy ise Elizabeth'le tamamen zıt yapıdadır; oldukça ciddi, gururlu ve kibirli olan bu genç, bu taşra kasabasında tanıştığı insanlara ve Elizabeth'e karşı hor gören ve soğuk bir tutum takınır. Darcy'nin bir soyludur ve sınıfının değer yargılarını aşamamıştır.
Austen Aşk ve Gurur'da Elizabeth ve Darcy arasında gelişecek olan tutkulu aşkı zıtlıklar ve çatışmalar üzerine inşa eder. Davranış ve karakter açısından olduğu kadar ait oldukları toplumsal sınıf açısından da birbirlerinden oldukça farklı olan bu iki insanın ilişkileri gurur ve önyargı yüzünden bir türlü yolunda gitmez, ancak en sonunda gerçekler ortaya çıktıkça ve ikisi de birbirleri hakkında peşin hükümlü olmakla yaptıkları yanlışları fark ettikçe bir araya gelebilirler.
Austen'in kitabında yarattığı diğer karakterler de Darcy ve Elizabeth kadar renklidir. Bunların en ilginçlerinden bir tanesi papaz olan kuzenleri Collins ve orduda subay olan Wickham'dır. Austen, papaz olan Collins karakterinde taşra çevrelerindeki din adamlarını ve onların zengin ve soylulara davranışlarını ve cemaatlerine karşı tutumlarını eleştirir. Collins, kibirli, dalkavuk bir karakterdir. Wickham ise, görünüşünün tersine, yapmacıklığın, yalancılığın, ikiyüzlülüğün ve kötülüğün timsali ve Darcy'nin zıddıdır.
Elizabeth ve Darcy ile Wickham arasındaki çatışma kitabın ana eksenini oluşturduğu gibi, insanları ilk izlenimlere göre değerlendirmenin yanlışlığı da kitabın ana temalarındandır.
*** www.forumla.net 'den alıntıdır.***



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

1 yorum:

Yorum yazan güzel ellerinize sağlık (:
ve Lütfen! Küfür içeren veyahut içeriğinde reklam olan yorumları yazmaktan sakınalım. Sormak istediğiniz sorular için bloğun sağ üst köşesinde bulunan İletişim kısmından her zaman mail atabilirsiniz. (:

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML